Högtid och tradition
tisdag - 5 juni, 2018 7:38
Högtid och tradition

Midsommar står för dörren. Det blir fest i föreningen och kolonisterna samlar vänner och familj. Vår koloniförening har en lång tradition av midsommarfirande.

Att vi firar midsommar i Sverige beror på att det är den ljusaste tiden på året. Människor har i alla tider uppmärksammat den typen av brytningstider. Dessutom infaller midsommar vid en tidpunkt på året då man i jordbruket hade ganska lite att göra. Kanske inte vår tids argument, men vi firar i alla fall.

 Det är många myter kring midsommaren och traditionerna. Midsommarstången är inte en forntida fallossymbol, som många tror. Förmodligen kom den till Sverige via tyska köpmän på 1400-talet. Formen som kan liknas vid en upp och nedvänd fallos spreds först under förra seklet. Så sent som i början av 1900-talet var stången ännu inte spridd över hela Sverige. Även i vissa socknar i Dalarna, som idag är att betrakta som ett centrum för midsommarfirande i Sverige, var midsommarstången okänd vid den tidpunkten.

Maten, sill, färskpotatis och jordgubbar med grädde. Öl och brännvin, är en standardmeny som också har vuxit fram under 1900-talet.

 Men strunt i detta historiska faktasnack. Nu är det midsommar och det ska firas. På Eklundsfältet gör vi på vårt sätt som vi alltid har gjort, det är inget myt. Välkomna till årets firande.

 PS. Behöver du mer sittplatser till dina gäster? Bygg din bänk själv. Beskrivning och ritning via länken på anslagstavlan nedan. DS

Redaktören